Pro-Kremlin trollen monitor Hamilton 68 heeft alle schijn tegen

Sybrand Buma, de fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer, vertelde in WNL Op Zondag over Russische trollen die via Twitter voor onrust willen zorgen in Nederland . Zij deden datvolgens hem bijvoorbeeld tijdens het Hennis debat in de Tweede Kamer middels hashtag #hennisdebat. Letterlijk zei Buma in de uitzending het volgende:

“Dit is onderzocht in de Verenigde Staten. Niet in Nederland. Daar is een club die onderzoekt. 600 afzenders uit Rusland en hun Twittergedrag. En ze hebben uitgevonden dat ze gelieerd zijn aan de Russische overheid. En iedere keer als er in het Westen iets gebeurd dat beweging veroorzaakt, onrust, destabilisatie komt een #hashtag met dat onderwerp fors uit die 600. Waarom zouden 600 Russische accounts Twitteren  met  hashtag Hennisdebat?”

Buma vertelde niet in de uitzending wie die club is. Dus belde ik met de woordvoerder van het CDA, Bart Elsman, om te vragen welke club werd bedoeld. Elsman vertelde mij over Hamilton 68. Ik had er nog nooit over gehoord en deed onderzoek. Uit mijn onderzoek bleek dat er helemaal geen sprake was van gebruik van #Hennisdebat door Russische trollen. Ik kon geen enkele Tweet mogelijk afkomstig van een verdachte Russische trol vinden. Ik heb er uitgebreid over geschreven in deze blog.

Op 4 december publiceerde NRC precies dezelfde factcheck. De titel is NRC checkt: ‘Zeshonderd Russische accounts twitterden #hennisdebat’NRC checkt:. NRC komt tot de conclusie:  niet te checken.

Meer onderzoek

De afgelopen weken heb ik Hamilton 68 goed in de gaten gehouden. Steeds als er een Nederlandse hashtag op de website werd getoond, heb ik een schermafdruk gemaakt. Vervolgens heb ik genoteerd wat er op dat moment speelde en heb ik de Tweets met deze hashtag bekeken. Wederom kon ik geen enkele Tweet vinden die van een Russische trol afkomstig leek te zijn.

In alle gevallen waren de hashtags die Hamilton 68 rapporteerde trending topics in Nederland. In alle gevallen was er rond het onderwerp van de hashtag veel te doen in Nederland. Veel mensen maakten zich boos of deelden hun mening over het onderwerp op Twitter. En zelfs als er een paar tweets met Russische connecties tussen zou zitten, is het effect nul. Want deze vallen niet op tussen de vele andere, autentieke Tweets.

Hieronder een aantal voorbeelden van hashtags welke in de afgelopen weken op Hamilton 68 werden getoond. Aan het einde van deze blog tref je de schermafdrukken.

Iedereen kan zelf de Tweets opzoeken.

#mitchhenriques 22 december 2017. Dit was ten tijde van de rechtszaak tegen de agenten die Henriquez dusdanig vasthielden dat hij kwam te overlijden. Veel mensen waren boos op de politie en OM

#pechtoldgate 24 december 2017. Diverse media berichtten over Alexander Pechtold die een appartement had gekregen van een Canadese vriend. Hij had de gift niet opgegeven bij het giftenregister. Veel mensen waren verontwaardigd. Oa Geenstijl schreef hierover. De PVV heeft een en ander gezegd.

#Aboutaleb 26 december. In een radio interview had hij verteld dat hij Salafist was. Veel ophef op social media.

#Eurlings 30 december. In een interview met NRC bood Eurlings zijn excuses aan voor de mishandeling van zijn ex-vriendin. Veel ophef ook hier van excuses leken niet gemeend. NRC journalisy heeft zich laten gebruiken. Veel kritiek op NRC

#Storm 3 januari 2018. Er was een flinke storm in Nederland. Veel mensen Tweeten hierover.

#Buitenhof 7 januari 2018. Sylvana Simons was te gast in tv-programma Buitenhof. Veel mensen storen zich aan haar.

#Barbie 12 januari 2018. Barbie , een voormalige deelneemster aan reality show, deed een zelfmoord poging.

#Gasdebat 16 januari 2018. Debat over de gaswinning in Groningen. Heel veel mensen zijn boos op de regering.

#sleepwet op 26 en 27 januari. Vanwege de onthulling door Nieuwsuur en de Volkskrant dat de AIVD Russische hackers heeft gehackt. Mark Rutte geeft aan dat de sleepwet hard nodig is nav de berichtgeving. Waarna veel mensen op Twitter schrijven dat de sleepwet erdoor wordt gedrukt. Geen enkele verdachte Tweet die wijst naar Rusland te vinden.

Op het moment dat Hamilton 68 #sleepwet gaat vermelden, neemt de hashtag de vierde plaats in van de trending topics in Nederland volgens Twimmer.com

Ik kan zo nog wel even doorgaan. Het beeld is duidelijk. Regelmatig als mensen in Nederland ergens veel over Twitteren, verschijnt er een hashtag in Hamilton 68. Overigens is het niet altijd negatief. Ook hashtags #merrychristmas werd getoond door de website.

Met de online tool Keyhole heb ik gekeken naar het aantal Tweet in de afgelopen 48 uur. Dat lag op 54 posts per uur rond 14:00 op 27 januari. Dat lijkt mij niet iets dat lijkt op een beinvloeding door trollen.

Keyhole laat ook zien naar welke URL’s de Tweets verwijzen. De meeste verwijzen naar Twitter (85) en naar Telegraaf (53). Ook dat verwijst niet naar enige beinvloeding.

Op 28 januari is #buitenhof weer trending volgens Hamilton 68.

Keyhole laat zien dat op de top 214 posts per uur werden verstuurd. Ook in dit geval is er van Russische bots niets te zien. Echter 35,29 % van de Tweets komt volgens Keyhole uit de Verenigde Staten. Dat lijkt erg onwaarschijnlijk. Wat wel opvalt is dat er relatief veel bots met rare teksten als onderstaand actief zijn

En dit zou een bot kunnen zijn die Hamilton monitoort. De bot stuurt teksten die niets met het programma Buitenhof te maken heeft. Het account is in december 2017 aangemaakt. Onderstaande bot gebruikte ook de hashtag #marr. Deze was ook door Hamilton 68 gerapporteerd.

Engelse hashtag #marr

Op zondag 28 januari is #marr trending volgens Hamilton 68. #MARR wijst op de Andrew Marr Show. Een tv programma op zondagochtend bij de BBC. Op 28 januari was politicus Jeremy Corbyn te gast. Leider van de Labour party. Dan is het logische dat mensen op Twitter gaan reageren.

Keyhole laat een top zien van 280 posts per uur om 12:00. Het laat ook zien dat 76,53% van de Tweets uit het Verenigd Koninkrijk komen en  11,99 % uit de Verenigde Staten.

Dit zijn zeer mogelijke bots die Tweets uit het VK versterken. In totaal werden er 695 Tweets gestuurd op 28 januari met de hashtag #marr

Omvang van trending topics

De hoeveelheid Tweets met een hashtag die Hamilton laat zien is lastig aan te geven. Dat hangt erg veel af van hoeveel mensen en bots zich bezighouden met een onderwerp.

Op zaterdag 27 januari rond 22:40 nederlandse tijd wordt #poroshenko getoond. Als ik dan kijk op deze Tweets kom ik een handvol Tweets met deze hashtag tegen in de afgelopen 48 uur. Dit laat zien dat er geen sprake kan zijn van  beinvloeding.

Met de online tool Keyhole heb ik vervolgens bekeken hoevaak #Poroshenko werdt gebruikt in een Tweet. De top lag in de laatste 48 uur (de tijd dat Hamilton 68 meet) op 8 posts per uur. Ongeveer 8 % van de Tweets kwam uit Rusland en was geschreven in de Russische taal.

#Releasethememo

Rond 19 januari 2018 werd #Releasethememo trending op Twitter. Het ging over een memo die aan de leden van het congress was gegeven. Het zou gaan om informatie dat de FBI in de tijd dat Obama president was Trump aanhangers zonder toestemming van rechters had afgeluisterd.

Deze hashtag werd zoveel gedeeld dat media schreven dat Russische trollen erachter zouden zitten. Dit omdat Hamilton 68 het had aangegeven.

Echter, de week erop kwamen enkele media zoals de Daily Beast met berichten dat het helemaal niet het geval is.

But a knowledgeable source says that Twitter’s internal analysis has thus far found that authentic American accounts, and not Russian imposters or automated bots, are driving #ReleaseTheMemo. There are no preliminary indications that the Twitter activity either driving the hashtag or engaging with it is either predominantly Russian.

In short, according to this source, who would not speak to The Daily Beast for attribution, the retweets are coming from inside the country.

Twee democraten, een senator en een lid van het congress  (Adam Schiff & Dianne Feinstein) hebben op 23 januari een brief gestuurd naar de CEO’s van Twitter en Facebook met het verzoek dit uit te zoeken.

Infowars publiceerde de memo op 23 januari op haar site. Op 24 januari publiceerde CNN dat honderen pas aangemaakte Twitter accounts de hashtag Releasethememo gebruikten. Daarbij wordt geschreven dat de betrokkenheid van Rusland niet vaststaat.

Nadat de pers schreef dat #Releasethememo door bots werd aangestuurd, en na de broef van Adam Schiff & Dianne Feinstein aan Twitter, besloten een groep mensen in Amerika te bewijzen dat ze geen bot waren. De hashtag #NotABot was geboren. Mensen stuurden Tweets met een foto.

Een Twitter account die onderzoek doet naar de herkomst van Tweets met #Releasethememo kwam tot de conclusie dat van de 900.129 Tweets met deze hashtag, 5,7 % was verzonden met een geautomatiseerde tool als IFTTT. De rest dus handmatig met een grote variatie van software. In totaal 399 verschillende apps/applicaties.

Dat lijkt dus totaal niet overeen te komen met de claim van Hamilton 68 dat er Russische bots massaal aan het Tweeten zijn.

 

De organisatie achter de Hamilton 68 monitor

Hamilton 68  is een initiatief van Alliance for Securing Democracy (ASD). Een van de doelstellingen van ASD is ““to work to publicly document and expose Vladimir Putin’s ongoing efforts to subvert democracy in the United States and Europe”

Dit is een club dat onderdeel is van de Amerikaanse stichting The German Marshall Fund of the United States (GMF). Het GMF heeft als doel de transatlantische samenwerking te bevorderen. Een soort NATO denktank met vestigingen in onder andere Washington, Berlijn en Brussel.

Er is een gezegde “follow the money”. Door het spoor van geld te volgen ken je de agenda van mensen, bedrijven en organisaties.

Belangrijke donoren van GMF is het ministerie van buitenlandse zaken van Duitsland, de NATO, de EU en de Open Society Foundation. De Open Society Foundation is opgericht door de huidige voorzitter George Soros. Deze man is steenrijk, heeft een hekel aan Poetin, en is een belangrijke donor voor de Democraten in de Verenigde Staten. In de afgelopen jaren doneerde Soros 18 miljard US Dollar aan zijn Open Society Foundation.  Ook de ‘ja’-campagne bij het Nederlandse referendum over Oekraïne in april werd deels door Soros gefinancierd.

Hamilton 68 lijkt er dus alle belang bij te hebben om onrust bij de Trump aanhang af te doen als invloed van Rusland. Met als mogelijk lange termijn doel Russische invloed via social media aan banden te leggen.

Onderstaande figuur geeft de relatie met Soros weer

Vragen over de monitor

Een aantal journalisten heeft Alliance for Securing Democracy benaderd met vragen maar krijgen geen reacties op email. ASD geeft geen namen van de Twitter accounts vrij welke zij monitoren. Ik vroeg driemaal via Twitter aan de directeur van de ASD, Laura Rosenberger , waarom de namen van de acounts die ASD monitoort niet vrijgeeft. Ik kreeg geen reactie.

Overigens is nergens op de site van ASD een email adres, telefoonnummer te vinden om contact op te nemen. Ook zoeken op de namen van medewerkers levert niets op. Wederom totaal niet transparant.

Uiteindelijk kreeg ik een reactie van Bret Schafer, Coordinator of Communications, Social Media, and Digital Content. Ik vroeg hem onder andere hoe Hamilton 68 zeker weet dat de accounts die zij monitoren Russische connectie hebben. Zijn antwoord:

Onze analisten volgen Russische netwerken sinds 3 jaar, ruim voordat Trump in de politiek actief werd. Ze hebben consistentie geidentificeerd in Pro-Kremlin berichten door de Twitter accounts die Hamilton 68 volgt. Maar je kan het ook zien in de data. Vandaag (24 januari) bijvoorbeeld is #Syria en #Ukraine in de top 10 hashtags samen  met #releasethememo. Syria noch Ukraine is interessant voor Trump supporters.

Mijn andere vragen en de antwoorden van Bret Schafer.

  1.  Why doesn’t Hamilton 68 reveal the accounts which are monitored?
    As to your question about why we don’t publicly release the accounts, I’d direct you to this statement that we include in our methodology:

“We  expect  that  we  would  have  faced  criticism  for  identifying the 600 accounts, and we expected (correctly) that  we  would  face  criticism  for  not  identifying  the  accounts. We choose not to identify the accounts for the following reasons: 1. As noted above, our metrics are very accurate, but not  100  percent  accurate.  We  believe  based  on  the  performance  of  the  metrics  described  above  and  the subsequent manual review, that the monitoring list  is  at  least  98  percent  accurate,  but  that  leaves  as  many  as  12  accounts  that  may  not  be  relevant.  We  are  not  willing  to  publicly  attribute  even  one  specific account incorrectly. 2. A  98  percent  accuracy  rate  is,  however,  more  than  adequate to perform analysis on the aggregate set. 3. If we identified the users in the dataset, they would certainly  change  their  behavior  and  render  the  dashboard essentially useless.”

 The last point is essential. We are tracking bots and trolls – if those accounts were publicly identified the operators of those accounts would either just abandon those accounts and set up new ones, or change their behavior. Obviously, that would make the dashboard useless in a hurry. 

  1. Do you keep statistics of the hashtag reported, like number of accounts actively using the hashtag? 
    At the moment, we don’t have the ability to perform quantitative analysis on all the data we collect. In the next couple months, we will be including a search function that allows us to do a deep dive into the data, but right now we can only look at the results in real-time (or when we take the daily screenshots of the data).

  1. Can you tell me how many Tweets were sent by accounts you are monitoring using #fakkeltocht at January 19, 2018?
    For the reason above, we don’t have the ability to do that yet. However, it’s worth noting why we occasionally see tweets about Dutch issues on the dashboard. One of the accounts we monitor tweets in multiple languages, and occasionally tweets heavily on one topic in Dutch. This account is amplified by several bots, which causes the hashtags or topics the account shares to occasionally appear on the dashboard. We tend to consider those results as outliers.

Via Twitter kreeg ik een reactie van een anoniem  account genaamd  (((aweisburd))) @webradius.

Deze persoon schreef het volgende. Ik kreeg geen antwoord op mijn vraag of deze persoon voor ASD werkzaam is en of de reactie het officiele standpunt van ASD is.

The dashboard monitors accounts that engage with a broad range of issues consistently on the Kremlin’s side. The accounts were chosen due to their history of targeting American audiences, and the dashboard’s purpose is to monitor the targeting of an American audience.That said, a number of the monitored accounts are professional trolls who are involved in targeting other populations, e.g. people in the Netherlands. Thus some non-US content bleeds through. We occasionally see content in German and in Russian, to name two others. More to your point, however, I am aware of efforts in the Netherlands to use this dashboard in the context of Dutch political conflicts, which is nonsensical. If bots/trolls switch to all-Dutch content, we’ll replace them in the list.And finally, some portion of the monitored accounts are real people expressing honest, if unpopular, opinions. What exactly would you do to those people were we to reveal them? Do they not have a right to free expression? We say they do.

Het is dus niet mogelijk om te controleren of de Hamilton 68 dashboard daadwerkelijk Russische trollen monitoort en wat er nog meer op Twitter wordt geschreven. ASD schrijft op haar website:

“Wij geven er de voorkeur aan ons te richten op het gedrag van het hele netwerk en niet honderden individuele debatten te voeren over welke trol welke rol speelt”

The Nation is een van de zeer weinige media die kritisch schrijft over Hamilton 68.

Reguliere media neemt Hamilton 68 klakkeloos over.

Niet alleen de CDA woordvoerder neemt zonder kritisch denken de conclusie van Hamilton 68 over. Eerder deed Volkskrant dit.

Business Insider noemde Hamilton 68 in dit artikel over de ophef in de Verenigde Staten over een memo. Rolling Stone deed hetzelfde hier. 

 

Zijn het commerciale bots ?

Op Twitter zijn vele bots actief. Deze gebruiken trending topics om hun vaak commerciale boodschap onder de aandacht te brengen. Vaak wordt in de Tweer verwezen naar erotische sites. Overigens ben ik geen bots met commerciale boodschappen tegengekomen in de nederlandse hashtags die ik heb onderzocht.

 

Kritiek op Hamilton 68

Er zijn ook mensen met kritiek op de trollen monitor. Bijvoorbeeld journalist Glenn Greenwald . Greenwald schreef veel stukken over de afluisterpraktijken van Amerikaanse inlichtingendiensten naar aanleiding van de onthullingen van Edward Snowden. Ook Julian Assange is niet positief over Hamilton 68.

Conclusie

Hamilton 68 is monitoort op een niet te controleren manier volgens eigen zeggen Russische trollen. Echter is dat onzin als we alleen al naar de Nederlandse hashtags kijken. Duidelijk is de Tweets die ontwerpen trending maken op Twitter door boze Nederlandse burgers worden geschreven. De screenshots hieronder zeggen genoeg.

Screenshots


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s