ING CEO Ralph Hamers “De DDoS aanval was geen aanval op banken maar op Nederland”

In de uitzending van “de Ochtendspits”  op BNR Nieuwsradio van woensdag 31 januari rond 08:15 vertelde CEO Ralph Hamers van ING iets opmerkelijks. Het gesprek ging over de cijfers van ING. Maar toen werd er een vraag gesteld over de DDoS aanval op alle Nederlandse banken, iDeal en de Belastingdienst.

De vraag van een van de BNR journalisten was na een inleiding over de DDoS aanvallen 0p banken waaronder de ING en luidde: “hoe veilig is uw netwerk eigenlijk?”

Het antwoord van Ralph Hamer was:

“ons netwerk is veilig en de DDoS aanvallen zijn om te doen om Nederland lastig te vallen. Het is duidelijk een aanval op Nederland. Niet zozeer op de banken in Nederland. We werken met de veiligheidsdiensten samen om ervoor te zorgen dat we goed begrijpen wat er aan de hand is en dat we die aanvallen zo goed mogelijk kunnen pareren. Iedere moment en iedere minuut dat we eruit liggen is een minuut teveel voor de klanten. Ik kan mij dat heel goed voorstellen.”

Dan is de volgende vraag: “het verhaal gaat dat het om hackers uit Rusland gaat. U zegt u werkt samen met de veiligheidsdiensten. Is al bekend waar die hacks vandaan komen, die aanvallen?”

Hamers: “Ehm. Daar kunnen we geen mededelingen over doen. Dat is echt voor de veiligheidsdiensten.

Vraag “maar u weet het wel?”

Hamers: “eh, we doen daar geen mededelingen over”.

Het gesprek is hier te beluisteren. Het begint rond 2:20:10.

Eerder berichtte de NOS dat volgens Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, dat “De DDoS-aanvallen op onder meer banken, de Belastingdienst en DigiD van de afgelopen dagen waren technisch geavanceerder dan eerdere aanvallen.”

 

Cyber-expert  Rickey Gevers stuurde op 30 januari onderstaande Tweet waaruit blijkt dat bijna alle banken in Nederland rond 30 januari zijn aangevallen door DDoS aanvallen.

Een paar dagen later werd een 18-jarige jongen uit Oosterhout opgepakt door de politie op verdenking van het uitvoeren van DDoS aanvallen op Tweakers, Tweak en de Belastingdienst. Zijn motivatie was ‘puur voor de lol’. Mogelijk is hij ook verantwoordelijk voor de aanvallen op de banken.

De Volkskrant had een interview via e-mail met de jongen.

Geen aanval op Nederland dus door de Russen.

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s