Italiaanse factcheck website uit de lucht gehaald door rechtbank

Op vrijdag 6 april 2018 werd de bekende Italiaanse factcheck website BufaleUnTantoAlChilo (Butac.it) door de rechtbank van Bologna op verzoek van het Openbaar Ministerie in Brindisi uit de lucht gehaald. De reden is een klacht van een medicus die door Butac in een artikel uit 2015 werd beticht van kwakzalverij.

De website heeft ongeveer 3000 artikelen en twee medewerkers  schrijven de artikelen. Het is zeer uitzonderlijk dat in Italië een complete website uit de lucht wordt gehaald vanwege een klacht over 1 enkel artikel.

Het bewuste artikel beschreef de praktijken van een geregistreerde Italiaanse arts die beweerde middels  holistische geneeskunde kanker kon genezen.

De maatregel geeft schade aan het image van de factcheck website, die veel schrijft over oplichting en nepnieuws. Het is dan ook een zeer kwalijke stap van het Italiaanse Openbaar Ministerie. Een journalist beschreef het als een “fascistische censuur”

Verschillende grote Italiaanse media als Il PostTGCom24ViceLa StampaRepubblica en  Giornalettismo hadden aandacht voor de sluiting van de website.

Deze website heeft een Engelstalig bericht.

Onlangs maakt de Italiaanse overheid nieuwe maatregelen bekend voor het bestrijden van nepnieuws bij de Italiaanse  kiescampagne . Zo gaat de politie beoordelen wat nepnieuws is en kunnen burgers nepnieuws  op een website melden.

Er kwam veel kritiek die door Italiaanse politici werd gepareerd met het volgende:

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Marco Minniti, had het bij de voorstelling over “een absoluut transparant en legitiem instrument”. Franco Gabrielli, hoofd van de Italiaanse civiele bescherming, beklemtoonde dat de vrijheid van meningsuiting niet zal worden ingeperkt. “We gaan geen Big Brother opstarten.”

Michelangelo Coltelli, de oprichter van Butac, had toen al een voorspelling die helaas sneller dan verwacht uitkwam. In de Belgische krant HLN werd hij in januari 2018 geciteerd:

Hij zegt dat het fenomeen een ernstig probleem vormt voor Italië. Elke dag verschijnt er nepnieuws in de kranten, meestal omdat journalisten hun bronnen niet natrekken, zegt hij.

“Ik denk niet dat [dit initiatief] de beste manier is om het aan te pakken,” zei hij. “We weten niet hoe de politie precies zal verifiëren wat echt is en wat niet. Ze zeiden dat ze zich niet zullen mengen met de politiek, maar de meerderheid van het nepnieuws, althans de verhalen waar we ons zorgen om maken, zijn politiek.”


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s