In deze landen is gebruik van mondkapjes verplicht of wordt het geadviseerd

Het RIVM zit momenteel geen nut in het dragen van mondkapjes door de bevolking. Het zou een schijnbescherming geven. Andere landen denken daar anders over.

In Azie is het dragen van mondkapjes al jaren heel gewoon. Mensen willen anderen niet besmetten als ze verkouden zijn. Buiten Azie vinden mensen het maar gek om mondkapjes te dragen.

Tsjechie was het eerste land in Europa dat het dragen van mondkapjes in het openbaar verplicht stelde. In Slowakije is het dragen van een mondkapje in openbare gebouwen en het openbaar vervoer verplicht.

In Oostenrijk is het dragen van een mondkapje in de supermarkt verplicht. Later werd ook het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer en andere winkels verplicht. Vanaf 14 april moet ook een kapje worden gedragen in het openbaar vervoer en in alle winkels.

Ook in Bosnie Herzegovina is het dragen van een kapje in het openbaar verplicht. In Bulgarije is het dragen van een kapje in openbare gebouwen verplicht.

In Litouwen is het dragen van een mondkapje sinds 10 april verplicht. Ook in Oekraine is het dragen van een mondkapje in het openbaar en in winkels verplicht,

 

Belgie 

In België is het vanaf 4 mei verplicht om in het openbaar vervoer een mondmasker te dragen, heeft de overheid bekendgemaakt. De verplichting geldt voor alle reizigers vanaf 12 jaar.

De federale overheid verstrekt aan elke inwoner één stoffen mondkapje voor in het ov. Ook krijgen ze twee filters voor mondkapjes die ze al hebben.

Niet alleen met een mondkapje kan worden voldaan aan de verplichting. Het mondmasker mag ook bestaan uit bijvoorbeeld een sjaal of een bandana.

Ook op de werkvloer moeten Belgen hun mond en neus bedekken als ze geen afstand tot elkaar kunnen houden. In de rest van de openbare ruimte wordt het alleen aanbevolen om gezichtsbedekking te dragen. Dat is niet verplicht.

Europees Parlement overweegt verplichte temperatuurchecks (FD)

Luxemburg 

Dragen van een kapje in situaties waar een afstand van 2 meter niet is te doen is verplicht. Dat geldt bijvoorbeeld in het OV en in winkels. Ook in afdelingen van het Europese Parlement in Luxemburg is dragen van kapjes verplicht,

Frankrijk

De Franse Gezondheidsraad Académie Nationale de Médecine gaf aan dat het dragen van een mondkapje verplicht zou moeten worden. De Franse regering liet weten 2 miljard kapjes te hebben gekocht in China en dat fabrieken mondkapjes gaan maken voor niet-medische doeleinden. De Franse steden Nice en Parijs hebben aangekondigd dat het dragen mogelijk verplicht gaat worden. Vanaf 1 mei hebben alle Fransen een mondkapje van de overheid gekregen en wordt het dragen in het openbaar vervoer waarschijnlijk verplicht.

De kans is dat na 11 mei dragen van mondkapjes in het OV in heel Frankrijk verplicht wordt.

Duitsland

Per 22 april is het in heel Duitsland verplicht om mondkapjes te dragen in het OV. In sommige deelstaten of steden is er tevens een verplichting voor dragen in winkels. Vanuit de landelijke regering is er een advies.

De ontwikkelingen gingen als volgt:

In de Duitse stad Jena is het verplicht een mondkapje te dragen in openbare gebouwen en het openbaar vervoer. Een sjaal mag ook.

Het Duitse Robert Koch Institut (RKI) (soort van RIVM) heeft zijn advies voor mondkapjes begin april  aangepast en zegt: “Als mensen – ook als ze geen symptomen hebben – uit voorzorg een masker dragen, kan dat het risico op de overdracht van het virus op anderen verminderen. Een wetenschappelijk bewijs hiervoor is er echter nog niet.” . Waarschijnlijk zal wanneer de scholen weer opengaan een plicht gelden voor dragen van een mondkapje. Op 15 april geeft Merkel een toespraak. In de detailhandel en het stads- en streekvervoer wordt het dragen van mondkapjes ‘dringend aanbevolen’. Daarom krijgen alle burgers mondkapjes uitgereikt, zo lichtte bondskanselier Merkel toe. (Parool). Saksen voerde op 17 april als eerste deelstaat in Duitsland een gedeeltelijke plicht voor het dragen van mondkapjes in. Mensen moeten mond– en neusbedekking hebben in het openbaar vervoer binnen de deelstaat en in winkels. Mecklenburg-Voor-Pommeren volgde vrijdagavond als tweede staat, daar geldt de plicht alleen in het openbaar vervoer en in taxi’s. Medewerkers van Bayer krijgen ieder 4 mondkapjes.

In Beieren zijn mondkapjes verplicht vanaf 27 april in het OV en in winkels. Het is de derde deelstaat die deze verplichting heeft. Steeds meer deelstaten overwegen een plicht. De stad Berlijn en Frankfurt gaan het verplichten.

Ook in Belgie is per 15 april het dragen van een mondkapje aanbevolen. Het dragen van mondkapjes ter bescherming tegen het coronavirus wordt ook aanbevolen voor inwoners van België, in situaties waar geen 1,5 meter afstand kan worden gegarandeerd of waar veel mensen zijn. “Het dragen van stoffen mondmaskers zal een belangrijke rol gaan spelen bij de overgang naar een normale situatie,” zei premier Sophie Wilmès na afloop van een vergadering met de Nationale Veiligheidsraad en de leiders van de deelregeringen. (Parool)

In Spanje gaat de regering waarschijnlijk een advies geven om kapjes te gaan dragen. Vanaf Tweede Paasdag worden kapjes uitgedeeld in het openbaar vervoer. Politie en mensen in de bouw en andere essentiele beroepen , dragen een kapje. In het OV draagt iedereen een kapje.

Italie 

In Lombardije, Italie is het nu bij wet verplicht om het gezicht te bedekken wanneer mensen naar buiten gaan. In Toscane denkt men aan een plicht. In vele andere regio’s ook.

In Engeland komt er mogelijk een advies om mondkapjes te gaan dragen.

 

In Polen is het vanaf donderdag 16 april verplicht om mond/neusbedekking te dragen op straat, in het OV, winkels en  op het werk.

In Budapest is het vanaf 27 april verplicht om in het OV een kapje te dragen.

Op 12 april moet iedereen in Israel die naar buiten gaat een mondkapje dragen.

In Indonesie is het vanaf 12 april verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Ook in Taiwan is het verplicht een kapje te dragen in het openbaar vervoer.  In de provincie Sakon Nakhon in Thailand is er een plicht.

In Thailand is het dragen van mondkapjes verplicht in oa Phuket en Pattaya City. Vrijwel iedereen draagt mondkapjes

In China is het dragen van mondkapjes in sommige regio’s en gemeenten verplicht. De landelijke overheid geeft het advies voor het dragen van een kapje. In een deel van Mumbai, India is er een verplichting om een kapje te dragen. Later werd de plicht uitgebreid naar geheel Mumba, de staf Dehli en enkele staten. In totaal worden 300 miljoen mensen in India verplicht tot dragen mondmasker.

Inwoners van Luzon, het grootste eiland van de Philippijnen met ruim 50 miljoen inwoners moeten een mondkapje dragen als ze buiten zijn en naar hun werk gaan.

In Singapore heeft de regering op 10 april aangegeven dat mensen die met eten werken verplicht een kapje moeten dragen. Een supermarkt keten heeft personeel verplicht een kapje te dragen. Er is nog geen verplichting voor de bevolking om in het openbaar een kapje te dragen. Rond 11 april werd het door de overheid verplicht een mondkapje te dragen in het OV en in winkels.

In Dubai is het dragen ook verplicht. In de staat Ogun in Nigeria is ook een dergelijke plicht. In Marokko is het dragen sinds 7 april verplicht. In Turkije krijgt de bevolking gratis een aantal mondkapjes. Het dragen in winkels en op markten is verplicht. In Bahrein is het voor iedereen die buiten komt verplicht.

In de stad Doula in Kameroon, met bijna 3 miljoen inwoners, is er een verplichting. Op maandag 13 april werd de verplichting van toepassing op het hele land.

In Kenya is het dragen van mondkapjes in het openbaar sinds begin april verplicht.

In Amerika gaf de gezondheidsautoriteit CDC het advies aan de bevolking om een mondkapje te dragen. In Los Angeles is het per 9 april verplicht een kapje of sjaal voor de mond te dragen. In de staat New Jersey is het verplicht een kapje te dragen in supermarkten. In het Pentagon moet iedereen een masker dragen, In Miami Beach is er een verplichting in winkels. In de staat Pennsylvania is het verplicht een mondkapje te dragen. In Honolulo wordt het verplicht miv 20 april (bron). Ook in Austin. Op 15 april kondigde de gouverneur van New York aan dat daar vanaf vrijdag ook mondkapjes gedragen moeten worden. In de Amerikaanse staat Pennsylvania is het dragen verplicht voor medewerkers.

In de Amerikaanse supermarkt Wallmart moeten medewerkers een mondkapje dragen.

In Argentinie is het dragen van een mondkapje in 7 provincies verplicht. Oa in de provincies Buenos Aires en Rio Negro,

In Mexico is het dragen van een mondkapje in de metro vanaf 17 april verplicht. Ook in 11 staten in Mexico is het verplicht.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s