Toen Aura Timen van RIVM nog lacherig deed over coronavirus had Tsjechie vluchten uit China verboden

Uit alles blijkt dat het RIVM de pandemie door het coronavirus heeft onderschat. Terwijl Tsjechie het luchtruim sluit voor toestellen uit China vertelt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding RIVM dat we in Nederland veilig zijn. In april zegt ze tegen NRC dat ze nooit had gedacht dat een pandemie zou uitbreken. Zelfs niet eind februari toen in Italie de eerste gevallen van corona werden gerapporteerd.

Op 21  februari organiseerde de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen  (KNAW) een symposium over de recente uitbraak van het coronavirus. Aura Timen, hoogleraar respons in crises, Vrije Universiteit Amsterdam en hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding RIVM sprak over: Loopt Nederland gevaar? Haar presentatie is hier terug te zien.

Ze zegt letterlijk in deze presentatie “op dit moment lijkt het dat we veilig zijn in Nederland”.

Bij drie weken voor haar presentatie, op 3 februari, besloot de regering van Tsjechie om alle vluchten uit China naar Tsjechie met ingang van 9 februari te verbieden.  Nederland sloot pas op 13 maart vluchten uit China.

In Tsjechie wonen 10,65 miljoen mensen. Op 16 april had het 166 doden door corona.
In Nederland wonen 17,28 miljoen mensen. Op 16 april had het 3134 doden door corona.

In deze video geplaatst door het RIVM op 14 februari legt Timen uit dat Nederland zich geen zorgen hoeft te maken. Zodra een patient voldoet aan de casusdefinitie wordt deze getest. Wanneer deze positief is getest op corona wordt een contactonderzoek gedaan. Die ‘casusdefinitie’ is dan nog zeer eng. In aanmerking komen alleen personen met ‘koorts (ten minste 38 graden Celsius) én twee of meer van de volgende respiratoire verschijnselen: hoesten, neusverkoudheid, keelpijn, kortademigheid.’

Het RIVM had op dat moment niet in de gaten dat mensen carnaval gingen vieren op wintersport gingen. Twee extreem grote bronnen voor de coronabesmetting in Nederland. RIVM wist ook niet dat mensen besmet kunnen zijn zonder klachten terwijl ze wel anderen kunnen besmetten.

Het RIVM geeft via Twitter op 17 februari aan dat het mijden van mensen uit China niet nodig is.

Op 15 februari geeft de  Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit een overzicht van het aantal coronabesmettingen in China. In totaal zijn er al ruim 66.000 gevallen in een groot deel van China.

Op 10 april publiceert NRC een interview met Timen. Daarin zegt ze dat ze nooit had gedacht dat het echt zou gebeuren.

“Dit virus heeft ons hele denken op zijn kop gezet, het houdt zich niet aan de leerboeken. Vorig jaar heb ik tijdens mijn oratie aan de VU met de zaal een gedachte-experiment gedaan dat er een ziekte zou uitbreken en niemand meer naar buiten mocht. Het leek iets uit een sciencefictionfilm, ik had nooit gedacht dat het echt zou gebeuren. Zelfs eind februari nog niet. En toen zaten een paar weken na de uitbraak in Italië ineens alle landen in Europa in de problemen. De snelheid waarmee het virus zich verspreidt, heeft me verrast, net als de hoeveelheid mensen die in het ziekenhuis terechtkomen.”


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s