50PLUS stemt als enige partij tegen motie die kabinet oproept te stoppen met opschorten WOB-verzoeken

Update: 14 mei: reactie 50PLUS toegevoegd aan artikel.

50PLUS stemde begin mei als enige Tweede Kamer fractie tegen een motie van kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen. Haar motie roept de regering op  WOB-verzoeken van journalisten over de coronacrisis niet verder op te schorten dan tot maximaal 1 juni 2020,

Middels een WOB-verzoek kan iedereen in Nederland overheden verzoeken om documenten te openbaren. Het is een belangrijk controlemiddel voor journalisten om feiten te achterhalen.

Eerder bleek dat besluiten op WOB-verzoeken van oa NRC, AD en RTL Nieuws gericht aan het Ministerie van VWS werden opgeschort tot in ieder geval 1 juni maar mogelijk nog later. De Nederlandse overheid was ook voor de coronacrisis al zeer traag in het besluiten over WOB-verzoeken.

Minister Hugo de Jonge laat via zijn juridisch directeur weten dat het reageren op Wob-verzoeken over corona nu voor een ‘onredelijke extra belasting’ van ambtenaren zorgt. WOB-specialisten geven in een reactie hierop dat dit onzin in. Juristen die zich met WOB-verzoeken bezighouden zijn over het algme

De motie van Van Kooten-Arissen is enorn belangrijk voor transparantie en persvrijheid. Dus de tegenstem van de drie 50PLUS leden is erg opvallend.

De kans is vrij groot dat deze enige drie tegenstemmen zijn gedaan uit kinnesinne. Een paar dagen voor de motie stapte Henk Krol uit de 50PLUS partij en gaf aan samen met de indiener van de motie, Van Kooten-Arissen, een nieuwe partij te starten.

50PLUS reageerde wat laat op vragen via e-mail  over de reden van tegenstemmen. De reactie van 50PLUS is op de vraag waarom er werd tegengestemd:

Het antwoord op uw vraag is simpel: dat was oprecht een vergissing.  Zo’n vergissing komt in de hectiek van het stemmen wel vaker voor. We hebben achteraf de stem laten wijzigen. De motie is dus met algemene stemmen aangenomen.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s