Auditdienst Rijk geeft presentatie aan Tweede Kamer van onderzoeksrapport

Op 18 mei geeft de Auditdienst Rijk (ADR),  de onafhankelijke interne auditor van de Rijksoverheid en de Audit Autoriteit in Nederland voor de Europese Commissie, een uitleg aan de Tweede Kamer over haar onderzoek naar de kinderopvangtoeslag affaire.

In maart had de ADR haar  onderzoeksrapport ‘Toeslaggerelateerde CAF-zaken’ aangeboden.

De opname van de sessie is hier terug te zien. (tekst gaat verder onder de video)

Pieter Omtzigt doet via Twitter verslag. Hij schrijft:

“Bij 100 van de 149 CAF zaken (zoals kinderopvangtoeslag) heeft de belastingdienst de tweede nationaliteit opgevraagd. En misschien in wel meer zaken, zegt de ADR. Dit is best wel brisant (1)”

De ADR, die onderzoek moest doen, kreeg een aantal stukken niet – overdrachtsdossier tussen Weekers en Wiebes – overdrachtsdossier tussen de DGs van de belastingdienst (de hoogste ambtenaar) – vergaderverslagen van oa ministerstaf, MT toeslagen, bestuursraad

Ze hebben tot de staatssecretaris gevraagd om de stukken. Maar de stukken waren er niet, waar ze ook vroegen. Dat is best zorgelijk. Dit gaat om stukken van de top van de belastingdienst. Over besluiten.

Pieter Klein schrijft in zijn column voor RTL Nieuws

Gisteren bleek dat de Auditdienst Rijk (ADR) exact deze periode eigenlijk helemaal niet heeft onderzocht. Nee, niet gevraagd, ook weinig stukken over dit tijdvak. De recente periode waarin een reeks hoge ambtenaren zich mogelijk ook schuldig heeft gemaakt aan plichtsverzuim, net zoals destijds sleutelspelers in de toeslagenaffaire. Hoge ambtenaren, nauw met elkaar verweven.  Vind je het gek dat Belastingdienst / Toeslagen bijzonder weinig informatie leverde aan de ADR? Grote gaten in de tijdlijn, in de periode ‘Menno Snel’: wie wist – en besloot – wat wanneer?

De presentatie is hier te downloaden.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s