Factcheck: Alle vliegbewegingen boven 410.000 op Schiphol zijn illegaal

Het maximale aantal toegestane vliegbewegingen (vtb) op Schiphol is wettelijk vastgelegd. Het staat weliswaar niet keihard als een getal in het Luchthavenverkeersbesluit (LVB) maar wordt middels een ingewikkeld rekenmodel berekend. Het maximale aantal vliegbewegingen in de nacht staat overigens wel hard in de wet namelijk 32.000.

Dat maximale aantal vtb per jaar ligt rond de 410.000. Toch heeft Schiphol in vele jaren meer dan 410.00 vluchten verwerkt. Zo zat het aantal vliegbewegingnen in 2017, 2018 en 2019 tegen de 500.000 . Dat was mogelijk door een gedoog constructie genaamd het NNHS. Dit Nieuwe Normen- en Handhavingstelsel stelt oa dat gebruik wordt gemaakt van preferente banen. Hierdoor worden grote groepen omwonenden van Schiphol minder belast met vliegtuig lawaai. Het NNHS is nooit formeel tot wetgeving gemaakt. De Nederlandse Staat heeft sinds 2015 gedoogd (het zogenaamde participerend handhaven ) dat er meer werd gevlogen dan wettelijk was toegestaan. Dit omdat de gedachte van de Staat was dat er vooruitzicht was op het borgen van NNHS in de wet. Op moment van schrijven, juni 2024, is NNHS nog steeds niet in de wet vastgelegd.

Op 5 november 2021 stuurt de ILT, de toezichthouder , een nota aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Daarin wordt het signaal gegeven dat rechters een streep kunnen zetten door het anticiperend handhaven.

In de nota staat letterlijk:

De kans is aanwezig dat een rechter vanwege het ontbreken van concreet zicht op legalisatie zal oordelen dat het anticiperend handhaven moet worden beëindigd en dat op basis van het huidige LVB moet worden gehandhaafd.

Kortom: volgens de ILT is er op dat moment (en dus nog steeds) sprake van een illegale situatie.

De ILT schrijft tevens dat het maximale vtb kan terugvallen naar 420.000 tot 450.000 wanneer het huidige LVB2008 moet worden gehandhaafd. :

Naar inschatting en op basis van eerdere handhavingsrapportages van de ILT ligt het omslagpunt ergens tussen 420.000-450.000 vluchten, waarbij de overschrijdingen waarschijnlijk als eerst bij de Kaagbaan en Zwanenburgbaan zullen voorkomen.

In januari 2024 antwoordde Minster Harbers op Kamervragen van de Partij voor de Dieren het volgende:

Het Gerechtshof Amsterdam gaf al eerder in juli 2023 aan dat de situatie wat betreft het aantal vliegbewegingen op schiphol illegaal was en is.

Ondanks dat de ILT, de rechter en de minister aangeeft dat 500.000 max vtb illegaal is , is er een persoon in Nederland die hier anders over denkt.

Zelfs de advocaten van vele airlines zoals mr. R.J. van Galen te Amsterdam,mr. R.G.J. de Haan te Amsterdam, mr. H.J. van der Baan te Amsterdam,mr. V.R. Pool te Rotterdam, mr. G.J.H. de Vos te Amsterdam en mr. R. Elkerbout te Amsterdam brachten in de door hun aangespannen zaak tegen Schiphol en de Nederlandse Staat de punten van deze persoon niet in.

Leave a comment