Schiphol legt restricties op voor widebodies

Door een tekort aan capaciteit voor de afhandeling van widebody toestellen legt de luchthaven Schiphol vanaf het winterseizoen 2024 restricties op voor dit type vliegtuig.

Deze zogenaamd widebody parameter wordt door de slotcoordinator uitgevoerd.

” De reden voor de restrictie is dat het aantal aanvragen voor slots met een widebody toestel op meerdere momenten op de dag de luchthavencapaciteit overstijgt. Het ligt in de verwachting dat deze trend zich de komende jaren zal voortzetten. De luchthaven heeft daartoe besloten deze parameter in te voeren” , aldus de Manager Slotcoordination & Monitoring.

De widebody parameter beperkt het aantal widebody toestellen dat mag landen gedurende een periode van 24 uur  tot maximaal 39 per iedere 195 minuten miv de winterdienstregeling 2024.

Voorheen, in de winterdienstregeling 2023 gold deze restrictie voor widebody toestellen uitsluitend  voor de periode 0620- 0930UTC.

In haar zienswijze op het nieuwe pakket maatregelen schrijft KLM dat het Ministerie van IenW geen rekening heeft gehouden met deze restrictie. De KLM had in haar plan Schoner Stiller Zuiniger aangegeven dat zij in de nacht widebody toestellen zou gaan vervangen door stillere widebodies en bepaalde widebody vluchten in de nacht zou verplaatsen naar de dag. Deze vluchten zouden dan worden vervangen door stillere toestellen op Europese vluchten. Dat plan gaat niet lukken met ingang van november 2024.

Verder is geen rekening gehouden met operationele ontwikkelingen die de maatregel eveneens onuitvoerbaar maken, zoals de door Schiphol opgelegde WideBody- parameter (beperkte capaciteit van gates voor WideBody-vliegtuigen).

Leave a comment