Weer een nepnieuws publicatie in Nederland. Wie zit er achter “Gezond Verstand”?

Zo rond begin oktober dook het opeens op. Een nieuw blad op magazine formaat met de titel ‘Gezond Verstand” en uitgegeven door de Stichting Gezond Verstand. Volgens de website van het blad is het “voor iedereen die objectief en waarheidsgetrouw geïnformeerd wil worden over wat er gebeurt in de wereld. Een blad met serieuze, kwalitatief hoogstaande journalistiek ter bevordering van een burgerschap met gezond verstand”.  De schrijvers zijn vrijwel zonder uitzondering echter complotdenkers die optreden voor het Youtube kanaal Cafe Weltschmerz. Desondanks besloten Ako en Bruna dit blad vol met desinformatie te gaan verkopen.

De hoofdredacteur van “Gezond Verstand”  is complotdenker Karel van Wolferen die al heel veel onzin heeft uitgesproken over oa. MH17. In dit gesprek gepubliceerd op Cafe Weltschmerz, dat veelvuldig complotdenkers aan het woord laat, zegt Van Wolferen dat de corona pandemie “een schijnpandemie is”  waar de media een sleutelrol speelde om dit een pandemie te laten lijken. Zo rond de 25e minuut begint Van Wolferen over Bill Gates. Hij zegt ” Bill Gates is de belangrijkste aanzwengelaar van de pandemie geweest. Zonder hem zou het niet kunnen zijn gebeurd want hij heeft alle onderzoekinstituten in een enorm financieel netwerk kunnen verstrengelen”.

De voorpagina van de eerste editie stelt dat de oplage 1.000.000 exemplaren is. Vreemd want op de eigen website van het blad staat dat de oplage 10x minder is, namelijk 100.000 exemplaren.

De eerste editie is inmiddels gratis voor iedereen te lezen op internet.  Ako en Bruna gaan dit blad vanaf 28 oktober in de winkel verkopen ondanks de desinformatie en ondanks dat  een van de auteurs  de eigenaar is van een uitgeverij welke in een recent rapport van de NCTV werd genoemd. De Blauwe Tijger is volgens de NCTV “een doorgeefluik van anti-overheidspropaganda, nepnieuws en complottheorieën”..

De bronvermeldingen van de artikelen staan al wel online en dat beloofd niet veel goeds voor de beloofde objectiviteit door het blad. Zo zijn er diverse links naar oa Zerohedge, Globalresearch, Southfront en een van de spreekbuizen van het Kremlin, persbureau Tass. De genoemde websites zijn stuk voor stuk pro-Kremlin en bevatten voornamelijk nonsense. Zo publiceerde Globalresearch in 2019 dat MH17 door een SU-25 straaljager zou zijn neergehaald.

Schrijvers van artikelen in de eerste editie van het blad zijn oa. Karel Beckman, Tom Zwitser , Hans Labohm , Rob Elens, Hugo van der Zee, Ellen Kerkhoven, Sander Boon en Patrick Savalle.

Het zijn vrijwel allemaal mensen die geloven in complotten. Ìn maart waarschuwde het RIVM  YouTuber Tom Zwitser uit Groningen die  nepnieuws verspreidt met corona-video’s. Zwitser heeft een uitgeverij. In deze video spreekt hij met complotdenkers Tsilami Figge en de Duitser Billy Six over MH17.

Patrick Savalle is in augustus van Linkedin verwijderd vanwege zijn nepnieuws over corona. Savalle stelt op Twitter dat MH17 door Oekraiene is neergeschoten.

Het artikel van Beckman stelt dat Nederland een dictatuur is en mensen dwingt een mondkapje te dragen. In Nederland is dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht. In vele andere landen is het ook verplicht een monkapje in bijvoorbeeld winkels te dragen. Is Duitsland dan een nog ergere dictatuur?

 

Wie zitten er achter het blad?

Naast de hoofdredacteur van Wolferen is Sven Hulleman waarschijnlijk ook betrokken. In juli 2020 deed hij samen met Van Wolferen in een video een oproep aan mensen die bereid waren om stukken te schrijven voor het blad. Hulleman gaf in een gesprek met Lange Frans aan dat MH17 en MH370 met elkaar verwisseld zijn. Knettergek dus.

De Kamer van Koophandel geeft nog wat meer informatie. De Stichting Gezond Verstand staat geregistreerd op de Ambachtsweg 56 te Utrecht. Dat lijkt op een adres voor brievenbus firma’s zoals BV’s en Holdings. Er staan  diverse bedrijven op dit adres. De voorzitter en penningmeester is Jan Nicolaas Herbert van Aken, geboren in 1955. Een ander bedrijf op dit adres is Stichting Foundation for Renewable Energy Transition waar Van Aken secretaris van is.

De uitgeverij van het blad is genaamd “Gezond Verstand Media BV”. Het adres is gelijk aan dat van de Stichting Gezond Media.

Ook op dit adres gevestigd is Doohstuff B.V. waarvan Jan van Aken de directeur is. Dit is een bedrijf dat is gespecialiseerd in Digital Out-Of-Home (DOOH) communicatie. Het is gerelateerd aan de DooH Group B.V. in Hoofddorp.

Karel van Wolferen is de secretaris van de stichting Gezond Verstand. Jan van Aken is ook lid van het bestuur van de Stichting 11 september. De andere leden zijn , theatermaker George van Houts en Wico Valk. Van Aken wordt als entrepreneur voorgesteld. George van Houts staat bekend om allerlei onzinnige uitingen.

Wico Valk stuurde op 4 oktober 2020 onderstaande Tweet. U begrijpt dan genoeg.

Een van de cartoons in de eerste editie van “Gezond Verstand” is getekend door Vick Debergh. Op zijn Facebook pagina zijn diverse postings van hem te zien die duidelijk maken dat hij de corona maatregelen maar niets vindt.

Over Jan van Aken is weinig te vinden op internet. rond 2006 was hij actief in de politiek. Hij was betrokken bij de Partij voor de waarheid en bij Lijst 14. In 2016 was hij dagvoorzitter van een congress over 9/11 in Utrecht.

Op deze pagina is te lezen dat hij Secretaris generaal van de Europese handelaren in energie EFET is. Hij studeerde op Nyenrode en behaalde zijn MBA in Amerika (American Graduate School of International Management). Hij was zeven jaar lang European Division Director van Pennwell, een Amerikaanse uitgeverij van vakbladen in de enegiesector. Hij schrijft “Ik vind dat goede ideeën en mensen moeten worden geholpen en slechte daden afgestraft. Ik heb een sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel.”

In de 9/11 editie van “De Andere Krant” dat bol staat van de complottheorien, geeft Van Aken aan niets te geloven van de officiele lezing van 9/11.

Waar komt de interesse voor 9/11 vandaan en waarom steken jullie hier zoveel tijd en energie in?
Van Aken:”Na het lezen van het boek over 9/11 (en de CIA) van de Duitse minister Andreas von Bülow in 2005, heb ik daarna nog een hele avond met hem gesproken. Ik raakte volledig overtuigd dat het officiële verhaal niet klopt en werd mij bewust van het enorme onrecht veroorzaakt door de 9/11 leugens”

Jan van Aken was de eerste spreker op een bijeenkomst in mei 2006 met de naam ‘’11 september ontmaskerd’. Trouw doet verslag van de presentatie van Van Aken en schijft “die ijzersterke torens konden niet bezwijken door twee simpele vliegtuigjes, heus niet. Daarover zijn ’wetenschappers’ het eens. ”

De Stichting 11 september waar Jan van Aken secretaris van is , is volgens de KvK gevestigd op de
Amstelveenseweg 998H te Amsterdam. Op dit adres zit ook de Stichting European Federation of Energy Traders. Een van de organisaties van Van Aken. Net als Stichting ‘European Foundation for Power Engineering’, waar Van Aken ook bestuurder is.

Dat lijkt een uitstekende motivatie van een ondernemer om financieel “Gezond Verstand” te helpen. Van Aken staat in de colofon van de 9/11 editie van De andere Krant tussen een lange lijst met complotdenkers.

De Volkskranthad contact met Van Wolferen.

Volgens Van Wolferen is er niks geheimzinnigs aan het initiatief. Hij wijst voor de financiering naar medeoprichter en ondernemer Jan van Aken, die investeerde in het blad. Volgens Van Aken hebben daarnaast ‘drie Nederlandse ondernemers’ vooraf een financiële garantie gegeven. ‘Daardoor durfden we te starten.’ Het drukken van de één miljoen exemplaren heeft volgens hem tussen de 55- en 65 duizend euro gekost. De bedoeling is dat het blad uiteindelijk gefinancierd wordt uit jaarabonnementen van maximaal 120 euro.

Van Wolferen ontkent dat zijn blad wordt gefinancierd met buitenlands geld. Het zijn ‘uitsluitend Nederlanders’ die het initiatief steunen.


3 thoughts on “Weer een nepnieuws publicatie in Nederland. Wie zit er achter “Gezond Verstand”?

  1. Wat een prima analyse van dit geschrift.
    Gevaarlijk spul wat hier gedrukt is.
    Een kritische wolf in hier en dar toch doorzichtige schaapskleren.
    Chapeau.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s