Toelichting Gemeente Zeewolde op “onjuiste berichtgeving”

Diverse media hebben de afgelopen dagen bericht over de komst van een gigantisch datacenter naar Zeewolde. Onder andere NRC schreef kritisch over burgemeester Gorter die volgens de krant integriteitsmeldingen over de komst van een Facebook-datacentrum terzijde schoof.

Burgemeester Gorter was het duidelijk niet eens met wat de media schreven. Hij gebruikte tijdens een interview met de lokale omroep Zeewolde de woorden “fake news” en “Fabeltjeskrant ” als kwalificatie van de media.

Na stevige kritiek van journalisten bod hij een dag later zijn verontschuldigen aan. “Ik realiseer mij nu dat ik met mijn uitlatingen onbedoeld de pers gediskwalificeerd heb. Dit was niet mijn bedoeling”, zegt hij in een verklaring.

Echter nam hij niet zijn woorden terug over de vermeende onjuiste berichtgeving door de media. Deze website vroeg daarom aan de persvoorlichting van de gemeente welke feiten onjuist zijn bericht door de media en wat er dan onjuist aan is. De gemeente stuurde de onderstaande verklaring die integraal is weergegeven.

Integriteitsmeldingen
Er wordt in NRC gesuggereerd dat burgemeester niets heeft gedaan met twee integriteitsmeldingen van de heer Smeets. Feit: Er zijn geen officiële meldingen gedaan. Wel heeft de burgemeester over twee zaken gesproken met de heer Smeets. Hoewel er geen melding is gedaan, heeft de burgemeester de besproken punten wel nagetrokken. Vervolgens bleek dat de heer Steijger wel is ingezet voor een aantal werkzaamheden, maar dat deze absoluut geen raakvlak hadden met het datacenter en dat het verhaal, van de dame waarmee de heer Smeets gesproken had, door haar heel anders is beleefd dan door de heer Smeets. De burgemeester heeft de resultaten van zijn uitzoekwerk teruggekoppeld aan de heer Smeets en heeft van hem geen verzoek tot verdere aanvullingen meer ontvangen. 
Ruzie over verkoop akkers Flevoland aan Meta
Er wordt gesteld dat RVB nieuwe plannen eist van Meta en de gemeente voordat het besluit over eventuele verkoop van de grond.
Wat is de realiteit?: Het RVB verkoopt de grond sowieso pas nadat het nieuwe bestemmingsplan is vastgesteld. En: dit is geen nieuwe brief, de inhoud is al geruime tijd bekend en de  gestelde eisen van het RVB passen binnen het bestemmingsplan dat voorgelegd is aan de gemeenteraad. Ook zijn de voorwaarden door META uitgewerkt in een plan dat binnenkort ter toetsing worden aangeboden aan TNO. Bovendien zijn deze aspecten ook onderzocht in het MER waarover de Commissie m.e.r. positief heeft geadviseerd.  

Bericht stroomverbruik twee keer Amsterdam

Dat is in het begin een aantal keer gepubliceerd en wordt nog steeds overal aangehaald hoewel dat niet klopt. In de gepubliceerde concept RES van de stad Amsterdam (https://energieregionhz.nl/app/uploads/2020/02/DEF-Concept-RES-Amsterdam_mail.pdf) staat dat de elektriciteitsvraag 3,8 TWh is (dit zijn huishoudens en bedrijfsleven). Dit is omgerekend 3800 GWh. Het project staat daarmee gelijk aan circa 0,4x Amsterdam.

Bericht: het Rijk regelde onder druk van Facebook voorrang op het stroomnet

Uit de oplegger provinciale staten:
In de media is gesuggereerd dat Facebook voorrang zou hebben gekregen bij hun aansluiting op de snelweg van TenneT. Dat is een onjuiste voorstelling van zaken. Bedrijven die een hele zware aansluiting willen van meer dan 10 MW kunnen zelf kiezen of zij die aansluiting en het bijbehorende onderstation door TenneT laten aanleggen dan wel dat zelf doen. Indien de journalist van de NRC de moeite had genomen de betreffende brochure van TenneT te raadplegen dan had zij dat ook gewoon kunnen lezen. Als TenneT de aansluiting aanlegt dan moeten zij voldoen aan heel veel eisen vanuit de regulering.

Bijvoorbeeld uitrekenen dat zij de door ons allemaal te betalen investeringskosten ook in de komende 40 jaar weer terug gaan verdienen. Dat moeten ze met alle bewijzen voorleggen aan de ACM en die moeten er weer over in gesprek met het ministerie van EZK. Een tijdrovende procedure, en die gaat vooraf aan überhaupt het proces van vergunningen. Diverse bedrijven in Nederland die zeker wisten dat zij gedurende vele jaren zo’n aansluiting nodig hebben, kozen voor die zelf aan te leggen. Het is weliswaar een investering van in dit geval tientallen miljoenen, maar nog steeds goedkoper en het gaat veel sneller.

Verder wordt gesuggereerd dat het aangezicht van Zeewolde enorm zal veranderen, dat de grond met een enorme korting is verkocht en dat de mogelijke komst van het datacenter naar Zeewolde zolang mogelijk geheim is gehouden. Het is niet meer te achterhalen hoe deze suggesties in het nieuws zijn gekomen. Wat wel is gebeurd dat verschillende media deze suggesties hebben overgenomen.

Bij wederhoor hadden wij deze kunnen weerleggen.

Korting op grond

De grond is tegen marktconforme prijzen verkocht. Alle informatie hierover vind je bij ‘Bepaling uitgifteprijs’ onder de kop Financiering datapark op onze website www.zeewolde.nl/datapark.

De bedoelde grond is niet bouwrijp gemaakt. Gebruikelijk is om grond die bouwrijp is te verkopen. Meta zorgt zelf voor het bouwrijp maken van de grond.

Verandering aangezicht
Gesuggereerd wordt dat het beoogde terrein in het dorp (woonkern) is.

Het terrein bevindt zich op een nieuw bedrijventerrein en niet op of langs de woonkern.

Geheimhouding

Er is niets geheim gehouden. Alleen de naam werd lange tijd niet bekendgemaakt. 

Zodra het kon, zijn alle stukken voor de voorbereiding van het bestemmingsplan actief openbaar gemaakt. Als de raad instemt met het bestemmingsplan volgt nog een hele procedure voor de vergunningsaanvraag. Na de vaststelling van het bestemmingsplan en het verlenen van de definitieve vergunningen worden de besluiten tegelijk gepubliceerd en ter inzage gelegd. Vanwege de coördinatie is er daarna één beroepsfase bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en wordt in één keer uitspraak gedaan over alle besluiten.

Leave a comment